Rabu, 3 Disember 2014

MEMBUAT SAUCE

     Asalamulaikum  hari ini saya  telah diberi ilmu yang berguna.. saya belajar kat KOLEJ PTP SHAH ALAM kelas kithcen  CFS 1174 chef yus mengajar cara-cara membuat sauce

 BROWN SAUCE -BLACKPAPPER SAUCE
 BCHAME             -PARSLOY SAUCE
 VOLVLE              -CHICKEN SAUCE
 TOMATO SAUCER-NAPOTANE
HOLLWDISE-MAYONIS


 BAHAN-BAHAN

-BAWANG HOLLAND
-BAWANG PUTIH
-BAD LEAF*SEAKAN DAUN SALAM*
-MIXED HERBS
-DAUN PARSLEY -10 GRM
-TEPUNG GANDUM -50 GRM
-BUTTER -50 GRM

BAHAN-BAHAN NYA
  Beliau mengajar kami membuat sauce .. iaitu BLACKPAPPER SAUCE, MUSHROOM SAUCE, AND LEMON PARSELY SAUCE DAN lagi satu MAYONIS... Tapi kita kena sedia kan dia brown stock ,white stock dan bechamel . kawan-kawan lihat blog saya sebelum ini cara penyediaan stock. okey


   Tapi tu kita kena buat Rouf iaitu tepung gandum dan butter sahaja . kita cairkan butter dahulu lepas tu baru masuk kan tepung gandum.kacau ingat sebati. dam masuk kat dalam mangkuk.


 
ROUF
          First kita buat BLACKPAPPER SAUCE...Bahan-bahan nya ialah

-brown stock         -bawang bombai
-black paper          -bawang putih
-bay leaf               
-mixed herbs          
-garam
           
         kita tumiskan bawang holland dan bawang putih tumis ,masuk bad leaf,mixed herba , blackpaper . Tumiskan semua bahan-bahan tu sampai keperangan... masuk brown stok.. kacau sampai sebati. okey nak bagi jadi pekat ,,kita gunakan rouf kita buat tadi.. masuk kan route kena dalam mangku dahulu masuk browwn stock dengan rouf kacau kan campuran tu sampai betul-betuk halus dan sebati dan masukkan garam.. baru masuk kan ke dalam sauce tadi... kacau kan sampai sebati dan masak..

SAUCE BLACKPAPPER
   
BLACKPAPER SAUCE


      Kedua.Kita buat MUSHROOM SAUCE. Bahan-bahannya


-white sauce                  
-cendawan butang    -mixd herbs
-bawang holland       -rouf
-bawang putih          -bay leaf
-garam


       kita tumiskan bawang holland dan bawang putih sampai keperangan. Selepas itu, masuk mixed herbs , cendawan butang dan bad leaf kacau hingga sebati . Masuk stock white kedalam bahan yang ditumiskan tadi. Kecilkan api dan tunggu hingga sauce nya pekat. kalau tidak pekat kita boleh guna rouf tadi. Kita bancurkan rouf dengan white stock kacau hingga larut selepas itu baru masuk kedalam mushroom sauce.

      Tunggu sehingga sebati dan masuk kan garam. Baru kita rasa dan siap boleh dihidangkan dengan makan atau makan macam itu sahaja..


MUSHROOM SAUCE
MUSHROOM SAUCE

                                       
       Akhirnya,kita buat LEMON PARSELY SAUCE .  Bahan-bahan nya;


     -Minyak                      -garam
     -Bawang hooland       -whitepapper
     -bawang puith            - lemon
     -mixed herbs              -bay leaf
     -bechamel                 
     -daun parsely
     

              Okey first kita tumiskan bawang holland dan bawang putih . Masuk kan mixed herbs ,daun parsely , bay leaf , and whitepapper kacau hingga sebati... Baru kita masuk bechamel dan rouf kacau hingga larut.. And masuk kan kedalam bahan-bahan tadi. kacau hingg sauce nya masak... Akhirnya masuk lemon kacau hingg sebati.. Boleh terus hidangkan dengan makan atau boleh makan begitu sahaja.




             


LEMON PARSLEY SAUCE












sampai sini sahaja cerita saya..  kawan2 kalau ada ilmu kita kongsi kan bersama.. jangan kedekut
kalau adfa yang tak faham apa saya tulis ..maafkaan saya
sekian terima..selamat memcuba
selama berjumpa lagi







/                                                                      




























Tiada ulasan:

Catat Ulasan