Khamis, 13 November 2014

Belajar asas potongan dan masakan

    Semalam saya dan kawan2 saya belajar asas potongan dan masakan di kitchen 5... chef yg mengajar saya CHEF YUS... sangat menyeronokkan
   Asas potongan yg diajar ialah ring,dice,small dice,medium dice, juliene,carge dice cube dan lainnya...
     Bahan~bahanya ialah kentang,lobak merah,bawang putih,bawang besar,garam ,butter,minyak,dan lada hitam..
     Lepas belajar potongan kita orang semua  meneruskan dengan memasak pula...masakan tumisan sayuran.. berjaya mencipta resepi sendiri dengan air tangan sendiri...alhamdulillah...

 . Kawan~kawan dan saya sangat gembira..ada yang sampai luka tangan ..hehehe..Kenangan first time masak bersama kawan~kawan akan saya simpan didalam memori terindah...memang menyeronokkan

     Saya berdoa agar tuhan tunaikan cita2 saya dan kawan~ kawan saya menjadi chef yg berjaya suatu hari nanti .... Amin...
    Saya budak kolej ptpl shah alam.....
Saya suka makan dan memasak... biasa lah saya kan doraemon..heheheh...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan