Khamis, 20 November 2014

PENYEDIAAN STOCK


    Hari ini saya telah belajar cara-cara penyediaan stock.... Bahan-bahan nya ialah lobak merah,daun saderi,
bawang bombay, ayam ,dan sup bujut yang saya buat sendiri....
      
BAHAN-BAHAN BUAT STOCK
    Selepas itu bahan-bahanya kena seimbang seperti bawang bombay banyak,lobak merah dan dau saderi kena sama rata...okey sudah siap bahan nya..
    kita masuk air setengah didalam periuk untuik direbus... And kita masuk kan bahan-bahan tadi...
 kecil kan api tunggu dalan 30minit....untuk mendapat warna yang jerih untuk membuat stock kita

BAHAN-BAHAN TADI DIMASUKKAN KEDALAM PERIUK..

    Sementra saya dan kawan saya tunggu bahan-bahan yang kami buat masak..  kami berselfie dulu...
kakak aida dan saya..
nisa dan saya
sahabat saya...
         Seterusnya , stock yang kita buat mesti jernih.. buang kotor lemak didalamnya... 
guna kan sudu utk membuang lemak2 didalam nya...
        selepas tu tapiskan stock tu... kita hanya mengambil kuah nya.. yang ayam dan rempah2 tadi
saya masak sup ayam. hanya letakan garam ...
okey tunggu blog saya seterusnya untuk buat stock.. hanya ini saya buat peyediaan stock.jangan salah fahamm
     asalamulaikum .. bye ..... 

1 ulasan:

  1. maaf kalau blog saya ini terbalik2 ayatnya... sebab saya baru belajar buat blog..
    heheheheh

    BalasPadam